Köpa dator—stationär dator, bärbar dator eller surfplatta?

  • av
Bärbara Macbooks

Är det dags att köpa ny dator? Vet du inte vilken typ av dator som du behöver eller vilken som blir den absolut bästa för dig? Kanske vet du inte hur du ska finansiera den nya datorn?
Att välja dator är sannerligen inte det lättaste och det räcker med att ta en titt i en IT butik såsom Dustin för att inse att utbudet är enormt. Många har förmodligen valt att ha flera olika typer av IT apparater dessutom, vilka är behändiga vid olika tillfällen. I korta drag finns det tre olika typer att välja mellan:

  • Stationära datorer
  • Bärbara datorer
  • Surfplattor

Stationära datorer

Den klassiska typen av dator är den stationära datorn. Den är vanligen tung, otymplig och, som namnet antyder, är den stationär. Du kan alltså inte flytta runt den hur som helst, utan den står där den står. Förr om åren var stationära datorer väldigt populära men intresset har minskat i takt med att lättare typer av datorer har introducerats på IT marknaden.

Det som talar för ett köp av en stationär dator är att den, för det mesta, är mycket kraftfullare än alla andra typer av datorer. Den stationära datorn är fortfarande mycket populära på olika typer av kontor även om en hel del arbetsgivare numera föredrar att förse de anställda med en bärbar dator. Den stationära datorn ses också hos mjukvaruingenjörer, programmerare och liknande liksom hos personer som spelar mycket datorspel.

Bärbara datorer

Laptops eller bärbara datorer är som en sorts lightversion av en stationär dator. Laptops har tillräckligt med kapacitet för att klara av ordinära arbetsuppgifter såsom att skriva dokument, spela spel och musik, designa i program såsom Photoshop och så vidare. Därtill hanterar den givetvis IT funktioner såsom surfning på internet och e-post. Samtidigt är en laptop liten och lätt nog att du kan ha med dig den vart du än ska och du kan med lätthet flytta runt den mellan rummen i ditt hem.

Surfplattor

En surfplatta, däremot, är mer som en slags stor smartphone—utan telefondelen. Med hjälp av appar kan du surfa på internet, kolla på tv, skriva anteckningar med mera men att använda surfplattan till mer avancerade arbeten än så är inte att rekommendera. Surfplattan är väldigt praktisk då den får plats i en handväska och den är ett bra komplement till övriga datorer, om du exempelvis behöver en IT apparat i skolan, på resan och dylikt.

Finansiering

Det är numera inte särskilt svårt att finansiera köpet av en ny dator. Priserna är vanligen så pass rimliga att majoriteten av svenskarna kan ha råd att köpa sig nya datorer. Om det av någon anledning skulle krisa och det är tomt i plånboken så går det ofta att låna pengar som kan täcka kostnaden för köpet.

Självklart varierar priserna mellan de olika IT apparaterna liksom mellan tillverkarna. En iPad från amerikanska Apple är exempelvis alltid dyrare än en surfplatta från kinesiska Huawei. Ungefär så här kan prisfördelningarna se ut för de olika datorerna:

  • Stationär dator: 3.000 – 30.000 kr
  • Bärbar dator: 2.000 – 25.000 kr
  • Surfplatta: 500 – 4.000 kr