Vad är Chrome OS?

  • av
ChromeOS

Crome OS är ett Linuxbaserat operativsystem som skapats av Google. Crome OS kännetecknas av att det använder sig av webbläsaren Google Chrome som sitt huvudsakliga användargränssnitt, och stödjer främst webbapplikationer.

Bakgrunden till Cromebook

Crome OS tillkännagavs juli 2009 som ett konceptuellt operativsystem där både applikationer och användardata sparades i molnet. Google ville fylla ett behov om en lättviktig laptop som tillät användare att vara uppkopplade mot nätet när som helst och var som helst, utan krånglet med att behöva logga in på en stationär dator bara för att skicka ett mail.

Juni 2011 släppte Google den första laptopen som använde sig av Crome OS till allmänheten. En sådan laptop brukar kallas för en Cromebook. Eftersom tanken är att all användardata sparas i molnet kräver en Cromebook inte en stor hårddisk, och eftersom applikationerna är optimerade för att även de köras över nätet i en webbläsare är det möjligt att använda sig av mindre kraftfull hårdvara. Detta leder till att en Cromebook naturligt kostar mindre än en laptop där allt sparas och körs lokalt.

Hur fungerar det?

Eftersom Crome OS är väldigt lättviktigt jämfört med operativsystem för typiska laptopar, och detta märks i hur starttiden för en Cromebook kan vara snabbare än en sekund. När du öppnar en Cromebook leds du direkt till Google Chrome, vilket är det huvudsakliga användargränssnittet. Du kan söka och surfa på webben som på vilken annan dator som helst. För att använda dig av flera funktioner kan du enkelt ladda ner appar till din laptop, allt ifrån Netflix till Microsoft Word. Crome OS Stödjer Chrome-appar, Android-appar, och Linux-appar. Cromebook ger användaren möjligheten att utforska de lokala filerna på laptopen, men operativsystemet är designat för att du ska spara dina filer på Google Drive.

Vem är Chrome OS bra för?

Chrome OS är perfekt för de användare som främst har tänkt sig att vara online och på webben, och som inte har behov av att använda program som kräver mycket hårdvaruprestanda, såsom bildredigeringsprogram. Eftersom en Chromebook kan produceras mycket billigare än en typisk laptop är priset mycket mera tillgängligt. Chrome OS är i princip som att surfa på webben genom Chrome, och är väldigt lättanvänd både för erfarna och nya datoranvändare. Med Chrome OS är det naturligt att man sparar sina filer och sin användardata på Google Drives molntjänst, och det gör att dina filer blir lättillgängliga vart du än du befinner dig.

Att använda Chrome OS I praktiken

Chrome OS lämpar sig särskilt för de som ofta är på språng och behöver en väldigt snabb uppkoppling mot nätet. Oavsett om du ambulerar mellan arbetsplatser, eller är på drömsemestern genom Europa, är Chrome OS ett sätt att smidigt planera din resrutt.

Med en Chromebook som kör Chrome OS går det snabbt att öppna laptopen varpå den omedelbart förbereder Google, och du kan direkt börja söka efter nästa resmål. Redan inför resan kan man göra sin reseplanering, och anteckna viktiga datum med hjälp av sitt Google Drive-konto där allt sparas på molnet och kan hämtas när och vart som helst. Att spara semesterbilder eller dokument är lätt gjort med hjälp av Google Drive, där varje användare får 15 GB av utrymme gratis.